Golfin kyynärpää

Golfkyynärpää on yleinen kiputila kyynärnivelen sisäpuolella. Golfkyynärpää eli mediaalinen epikondyliitti johtuu kyynärpään sisäpuolella olevan jänteen sisäpuolisen kiinnityskohdan tulehduksesta. Kipukohta voidaan tunnistaa suhteellisen helposti asettamalla käsi kyynärnivelen sisäpuolelle, sillä käsivarren sisäpuolella oleva pyöreä luinen uloke (mediaalinen epikondyyli) on käden ja ranteen lihasten alkulähde, joka tulehtuu golfkyynärpäässä. Golfkyynärpää johtuu usein kyynärpään sisemmän jänteen kiinnityskohdan ylikuormituksesta Golfkyynärpäässä jänteen kiinnityskohta tulehtuu, mikä johtuu usein käden ja ranteen ylikuormituksesta.

Parhaiten myyvä tuotteemme

Epikondyliittituki BOA

Epikondyliittituki hoitaa kipeää tenniskyynärpäätä, golfkyynärpäätä tai hiirikättä. BOA-rakenne tarjoaa tarkan säädön.

Kyynärpään anatomia

Golfkyynärpään kiputila vaikuttaa mediaaliseen epikondyyliin, joka on käsivarren sisempi luu. Käden ja sormien taivuttajalihakset lähtevät mediaalisesta epikondyylistä, ja ne ylikuormittuvat usein golfkyynärpääongelmissa. Ylikuormitus aiheuttaa repeämiä mediaaliseen epikondylin ja johtaa kipuun ja tulehdukseen, jolloin tilasta käytetään nimitystä golfkyynärpää tai mediaalinen epikondyliitti. 

Tenniskyynärpäässä ranteen kuormittaminen tarkoittaa ranteen lihasten tehokasta keventämistä ja antaa usein välittömiä positiivisia tuloksia tenniskyynärpään kivun ja tulehduksen suhteen. 

Golfkyynärpään (mediaalisen epikondyliitin) syyt

Käden ja ranteen liikakäyttö 

Golfkyynärpääongelmat eivät johdu ainoastaan golfin pelaamisesta golfkyynärpää-nimestä huolimatta. Golfkyynärpää tarkoittaa kyynärpään sisäpuolen kipua, joka johtuu usein urheilusta ja työhön liittyvistä toiminnoista. Käden ja kyynärvarren liikakäyttö ja toistuva rasitus voivat laukaista kyynärpään sisäpuolen ylikuormituksen ja kivun. Ranteen ja sormien voimakas taivuttaminen raskaammilla kuormilla aiheuttaa usein golfkyynärpääongelmia. 

Golfkyynärpää koskee usein 30-50-vuotiaita, ja se on yliedustettuna yli 40-vuotiailla.

Golfkyynärpään oireet

  • Golfkyynärpää kehittyy usein hitaasti, ja kyynärpään sisemmän luisen ulokkeen (mediaalinen epikondyyli) ympärillä esiintyy hajanaista kipua ja arkuutta.
  • Lisääntynyt kipu kyynärpään sisäpuolella, kun ranne taivutetaan alaspäin vastusta vasten.
  • Golfkäsivarsi voi aiheuttaa heikkoutta ja voiman menetystä kädessä suuremmalla voimalla.
  • Kyynärpään sisäpuoli voi tuntua lämpimämmältä ja herkemmältä paineelle.
  • Joissakin tapauksissa kyynärpäässä voi olla paikallista jäykkyyttä, joka on peräisin kyynärpään sisäpuolelta.

Apua golfkyynärpäähän

Golfkyynärpää paranee usein itsestään, mutta on olemassa useita tapoja saada apua golfkyynärpääongelmiin. Yksi tehokkaimmista keinoista on helpotus. Kuormittaminen tarkoittaa, että pidättäydytään jonkin aikaa toiminnoista, jotka aiheuttavat kipua kyynärpäässä. 

Helpottava solki golfkäsivarteen.

Erityisesti kyynärpään sisäpuolella olevan jänteen kiinnityskohdan keventämiseen suunnitellun olkaimen asettaminen vähentää tulehtuneen jänteen kiinnityskohtaan kohdistuvaa rasitusta käden ja ranteen käytössä. Golfkäsivarren kiinnikettä voi käyttää aktiiviseen toimintaan, arkeen ja kuntoutukseen ilman rajoituksia. 

Vältä toistuvia liikkeitä 

Jos golfkäsivarsi johtuu toistuvista yksipuolisista liikkeistä, kuten golfin swingistä, on tärkeää, että liikkeet minimoidaan kivuliaimpana aikana. 

Rannetuki golfkyynärpäälle 

Golfkyynärpään rannetuki auttaa vähentämään ranteen taivutuskykyä, mikä lisää helpotusta ja vähentää lihasjännitystä tulehtuneen golfkyynärpään jänteen kiinnityskohdan yli. 

Golfkyynärpään venyttely

Venyttely on usein tehokas tapa vahvistaa kyynärvarren lihaksia ja parantaa myös lihasten joustavuutta. Venyttelyllä pyritään vähentämään jännitystä tulehtuneen jänteen kiinnityskohdan yli. Golfkyynärvarren venyttely ei saisi olla kivuliasta, ja se olisi suoritettava hellävaraisesti ja hallitusti. Fysioterapeutti osaa usein hyvin suunnitella yksilöllisiä harjoitus- ja venyttelyohjelmia yksilöllisten tarpeidesi mukaan.

Tekstin on tarkistanut:

Nimeni on Maja Nilsson ja olen Valvira-hyväksytty fysioterapeutti. Suoritin fysioterapeutin tutkintoni, erikoistuen käyttäytymislääketieteeseen, Mälardalenin yliopistossa. Olen myös kouluttautunut lisää OMT-tasolla 2, CSPT (sertifioitu urheilufysioterapeutti), urheilulääketiede, kuivaneulonta ja levypainon kuntoutus. Pyöritän urheiluvammojen klinikkaa ja työskentelen urheilujoukkueiden parissa.